Golf trochu jinak – jeho odnože a kombinace (3.)

Poslední pokračování připomene zbývající sportovní disciplíny, které mají ve svém názvu golf a více či méně se snaží být jednou z odnoží golfu. V některých případech jde o okrajové sporty, další si ale získávají poměrně širokou oblibu.

Footgolf
Fotbalistů aktivních či bývalých hraje golf po celém světě - a v tuzemsku nevyjímaje – celá řada včetně těch nejslavnějších. A tak bylo jen otázkou času, kdy si nadšenci oba sporty budou chtít nějak propojit. Na základě spojení fotbalu a golfu vznikl v Nizozemsku před třinácti lety  Footgolf. Vychází údajně ze soutěžení fotbalistů Tottenhamu Hotspur, kteří se snažili po skončení tréninku dostat míč z hřiště do šatny na co nejmenší počet kopů.

Hraje se podle pravidel golfu - často i na golfových hřištích - ale s fotbalovým míčem, který se hráči snaží co nejmenším počtem kopů dostat do jamky. Ty mají samozřejmě výrazně větší průměr, než v případě klasických golfových. Délka hřiště bývá obvykle kratší, ale stejně jako v golfu má jamky s parem 3, 4 a 5. Ke hře není potřeba víc než sportovní oblečení a míč.

Zahrát si ho můžete ve vybraných dnech například v Golfovém areálu Botanika.

Fotbalgolf
Blízký příbuzný Fotbalgolf je hodně podobný, ale na jamkách musí hráči navíc překonávat přírodní a umělé překážky, takže se trochu přibližuje minigolfu v jiných rozměrech. Hodně rozšířen je na severu Evropy.

Také zde se hraje na 18 jamek, v tuzemsku si lze disciplínu vyzkoušet na několika hřištích. Obě disciplíny často hrají stejní hráči, ostatně footgolf a fotbalgolf jsou sdruženy u nás do společné asociace.

Discgolf
S létajícím talířem si hrálo občas asi každé dítě a frisbiee brzy začalo hledat, jak s levnou plastovou pomůckou nějak soutěžit. A tak vznikl Discgolf, jehož principem je dostat talíř (disk) do koše na co nejmenší počet hodů podle daných pravidel.

Podobně jako v golfu měníte na různě dlouhé rány svoje hole, tak také v tomto mladém sportu můžete měnit talíře (disky), protože každý doletí do jiné vzdálenosti a dokonce i různě zatáčí.

Na výběr je v České republice celá řada discgolfových hřišť, naprostá většina má devět jamek, ale najdete i areály s 18 jamkami. A protože sníh této hře nijak nepřekáží, turnaje se hrají na rozdíl od jiných golfových odnoží také během zimy. S golfem toho má ale tento sport společného asi nejméně ze všech možných odnoží.


Foto: Česká footgolfová a fotbalgolfová asociace


Zajímavosti

Jak začít s golfem? Na co se ptáte, před první návštěvou.

Předpokládejme, že jste v golfovém prostředí naprostý nováček. A v duchu možná trochu tápete, co vlastně je nutné splnit, než se poprvé pokusím odpálit golfový míček? Na co se máte zeptat, až zavoláte na recepci...

všechny zajímavosti

Víte, že

Driving Range

Kroky začínajících hráčů směřují nejčastěji na driving range. Jedná se o cvičnou louku s řadou odpališť, kde bok po boku trénují jak profesionálové, tak začátečníci. Začínající golfisté odpalují ze speciálních rohoží, naopak zkušení hráči preferují hrát své míčky z trávy. Při odpalování z trávy je nutné přesně dodržet pokyny hřiště a míče odpalovat pouze z vyznačených míst.

číst další

Hřiště

Navštivte jedno z 117 hřišť

Navštivte jedno
z 117 hřišť

Zde nalezneš golfová hřitě zapojená do Bav se golfem...

všechna hřiště
© Bav se golfem 2024

 

Zadej lokalitu

 

Po zadání tvé lokality ti zobrazíme nabídku nejbližších golfových hrišť. Najdi si svůj balíček a začni hrát golf!

Loading...

Pokračujte zde