Golf trochu jinak – jeho odnože a kombinace (1.)

Golf má bohatou historii a pevná základní pravidla – psaná i nepsaná. Golf je také stále rostoucí disciplínou, což potvrdil návrat pod olympijské kruhy. A nepřekvapuje že řada jiných sportů si vytvořila své odnože a golf si přidala kvůli atraktivitě do názvu.

Nejpřirozeněji vypadá samozřejmě kombinace, kdy se soutěží v golfu a v jiné samostatné sportovní disciplíně. Golf v tomto případě zůstává golfem a jen bylo třeba najít způsob, jak dokázat v kombinaci oba sporty obodovat. Ale existuje i řada jeho odnoží, přičemž některé z nich mají golf v názvu hlavně kvůli atraktivitě. Postupně vám je představíme.

Golf&Ski
Jedná se o kombinaci golfu a lyžování, konkrétně sjezdového lyžování. Nejprve účastníci absolvují obří slalom a poté dvě golfová kola. Má letitou historii včetně světových šampionátů, které se v posledních letech konají v rakouském Zell am See. I to je důkazem, že oba tyto sporty pospolu fungují už slušnou řádku let, má také pravidelné české šampionáty.

Poslední tituly mistryň světa v této kombinaci si předávaly střídavě plzeňské sestry Eva a Tereza Koželuhovy, ale cenné kovy odvážejí pravidelně i další Češi, kteří potvrzují národní sportovní univerzálnost. O vítězství rozhoduje součet lyžařské částí, kde se čas vynásobí čtyřmi, a dvou kol golfu hraných na rány.

Golf&Bike
Nejprve první část v podobě etapy na horském kole a poté golfová osmnáctka. Na první pohled dvě naprosto odlišné sportovní světy spolu neuvěřitelně skvěle ladí. V Česku se uskutečnilo už několik domácích šampionátů, které ukázaly, že prosadit se může jak skvělý golfista, tak cyklista i univerzál. Cyklistická etapa na horském kole má kolem 40 kilometrů, trasa vede v terénu, po zpevněných i asfaltových cestách, do golfové části vstupují závodníci po přepočtu časů - dvě minuty ztráty v cyklistické části se rovnají jedné ráně v golfu.

Urban golf
Žádné zelené fairwaye ani vyžehlené greeny nečekejte! Urban golf se hraje v městském prostředí, na dlažbě, na asfaltu. Hracími plochami jsou ulice, náměstí, parky, ale třeba i schody, tunely, mosty, zkrátka místa, kde byste se s golfem za normálních okolností nesetkali.

To ale nic neubírá na zajímavosti golfu, který se hraje s lehčími a měkčími míčky. Většinou nenajdete ani klasickou jamku, a tak míče končí v odpadkových koších, květináčích, nebo se hraje pouze na závěrečný dotek různých sloupků a patníků. Urban golf je hodně odlehčená městská zábava, která nehledí na předpisové oblečení a pravidla jsou mnohem volnější.

Extrem golf
Pro extrémní golf je typický golf ve výjimečných a náročných podmínkách, v tuzemsku obvykle například na sjezdovkách s velkým převýšením jamek. Klasické jamky také nenajdete, protože hra většinou končí, když míček skončí na jamkovišti, které je označeno vlajkou a kruhem o průměru 150 cm. Při extrémním golfu nejsou vyznačené auty ani vodní překážky, pro hru může hráč využít sedm libovolných holí. Hraje se na rány.


Zajímavosti

Jak začít s golfem? Na co se ptáte, před první návštěvou.

Předpokládejme, že jste v golfovém prostředí naprostý nováček. A v duchu možná trochu tápete, co vlastně je nutné splnit, než se poprvé pokusím odpálit golfový míček? Na co se máte zeptat, až zavoláte na recepci...

všechny zajímavosti

Víte, že

Golf za bouřky

Hrát golf za bouřky je zakázáno. Golfové hole slouží jako spolehlivý hromosvod, a jelikož se golfista nachází na otevřeném prostranství, je často jediným pravděpodobným cílem úderu blesku. Proto jsou součástí golfového hřiště i altánky, kde se můžeš při nenadálé bouřkové přeháňce schovat před blesky. Jestliže se na hřiště blíží bouřkový mrak, obsluha hřiště upozorní hráče zvukem ze sirény. V takovém případě označ svůj míč na hřišti a utíkej se neprodleně schovat.

číst další

Hřiště

Navštivte jedno z 117 hřišť

Navštivte jedno
z 117 hřišť

Zde nalezneš golfová hřitě zapojená do Bav se golfem...

všechna hřiště
© Bav se golfem 2024

 

Zadej lokalitu

 

Po zadání tvé lokality ti zobrazíme nabídku nejbližších golfových hrišť. Najdi si svůj balíček a začni hrát golf!

Loading...

Pokračujte zde