Průvodce golfovým vybavením / 3. – Hole

Než se nováček pustí do golfu, získá základní informace o výstroji. S jakým vybavením se vlastně hraje a v čem na golf vyrazit? Jak už pravidla napovídají, hra spočívá v hraní míčem holemi z odpaliště do jamky. Ale jak si vybrat hole pro začátek?

Hůl je po míči druhou nezbytnou věcí, kterou ke golfu potřebujete. Jenže když s golfem začínáte, můžete být na rozpacích, jak se v té záplavě holí s různými čísly a označení vyznat…

Rozlišujeme tzv. železa (s železnou hlavou a grafitovým či ocelovým shaftem - násadou), wedge (nejkratší hole s různým sklonem hlavy), dřeva (dlouhé hole s velkými hlavami), driver (nejdelší hůl v bagu pro nejdelší odpaly s největší hlavou) a putter (hůl určená pro hru na jamkovišti). Řada hráčů používá i hybridní hole, začátečníkům však pro představu a výuku postačí základní set.

Hole si nutně hned na první trénink kupovat nemusíte. Jednu nebo více holí vám mohou zapůjčit buď na recepci golfového hřiště, nebo možná máte kamaráda, který golf hraje a svoji hůl vám svěří. A pokud ani tady nepochodíte, zamířit můžete do golfových obchodů, které vám za poplatek rovněž hůl zapůjčí.

Hledáte výbavu pro děti? Pak jistě uvítáte možnost zapůjčení dětských holí a jejich výměnu po sezoně, po které vaše ratolesti vyrostou o další centimetry, a hole jsou jim malé. Při výběru dětských holí ale doporučujeme kontaktovat golfového trenéra nebo prodejce, který vám s výběrem správné délky holí pomůže.

Kdo touží po vlastní výbavě, má možnost koupit buď zcela nové nebo ohrané hole. Levnější varianta nového setu vyjde začátečníka už na částku kolem čtyř tisíc korun. Ale na četných internetových specializovaných bazarech naleznete ještě výhodnější nabídky hraných holí, které golfovým zelenáčům ještě bohatě poslouží.

Když už se rozhodnete hole pořídit, měli byste mít na paměti, že čím víc se o ně budete starat, tím déle vám vydrží. Je to třeba jako s botami. S golfovými holemi to sice není tak dramatické, protože i špinavými holemi se samozřejmě dát nějaký čas hrát. Ale dobré jméno svému majiteli rozhodně neudělají. Důležité je dbát i na pravidelnou výměnu gripů, což je ta část, za kterou hole držíte.

A na závěr nezapomeňte: podle golfových pravidel smíte mít při hře v bagu maximálně čtrnáct holí. Ale tolik jich rozhodně při svém golfovém startu potřebovat nebudete.


FOTO: Patrik Jeřicha


Zajímavosti

Jak začít s golfem? Na co se ptáte, před první návštěvou.

Předpokládejme, že jste v golfovém prostředí naprostý nováček. A v duchu možná trochu tápete, co vlastně je nutné splnit, než se poprvé pokusím odpálit golfový míček? Na co se máte zeptat, až zavoláte na recepci...

všechny zajímavosti

Víte, že

Barevné kolíky

Všude na světě se používají k označení překážek na hřišti kolíky stejné barvy. Na hřišti nejčastěji najdete kolíky bílé barvy značící hranici hřišti, tzv. out ouf bounds, kolíky červené barvy vymezující podélnou vodní překážku nebo kolíky žluté barvy ohraničující příčnou vodní překážku. Během sportovních turnajů se mohou hranice překážek zdůrazňovat barevným sprejem nastříkaným na zemi.

číst další

Hřiště

Navštivte jedno z 117 hřišť

Navštivte jedno
z 117 hřišť

Zde nalezneš golfová hřitě zapojená do Bav se golfem...

všechna hřiště
© Bav se golfem 2024

 

Zadej lokalitu

 

Po zadání tvé lokality ti zobrazíme nabídku nejbližších golfových hrišť. Najdi si svůj balíček a začni hrát golf!

Loading...

Pokračujte zde